Română English
 
 
SUPORT CLIENTI
TEL: +40.730.411.277
        +40.786.950.250
Produsele noastre
Produsele noastre
NEWSLETTER
ADAUGA ADRESA DE EMAIL

Centrală termică clasică sau în condensație? Tu știai aceste deosebiri dintre cele două tipuri de centrale termice?

Home » Blog » Centrală termică clasică sau în condensație? Tu știai aceste deosebiri dintre cele două tipuri de centrale termice?
 
Centrală termică clasică sau în condensație? Tu știai aceste deosebiri dintre cele două tipuri de centrale termice?
2018-04-10

 

 

 

 

 

 

 

Am ieșit cu pași repezi din iarna care a acaparat și o parte din primăvară, îndreptându-ne către anotimpul nostru preferat: vara. Pe lângă vremea plăcută și faptul că ne gândim în principal cum să avem o temperatură optimă în locuință, ce aparat de aer condiționat să achiziționăm, metode prin care să evităm căldura, ne mai gândim și cum să ne pregătim mai bine pentru sezonul rece. 

 

Spre exemplu, este mult mai ușor să alegem un sistem de încălzire pentru sezonul rece pe timpul verii. De ce? Simplu, pentru că vrem să evităm atunci când este foarte frig să ne schimbăm centrala termică, să avem deranj prin casă câteva zile, la temperaturi foarte scăzute sau să nu avem căldură. 

 

De aceea, cel mai ușor este pe timpul verii să curățăm centrala, să o schimbăm cu alt model sau chiar să cumpărăm prima centrală. Pe piață vei vedea că există câteva opțiuni dintre cale să alegi. Una dintre întrebările frecvente pe care le primim este dacă recomandăm: achiziționarea unei centrale clasice sau în condensație. Și care ar fi diferența? 

 

Centrala termică și tipurile de combustibili

 

Precum știm, centrala termică reprezintă o instalație care ajută la producerea căldurii. Aceasta este o metodă rapidă și avantajoasă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung întrucât putem economisi mai mult. Centrala, o dată ce a produs căldură, aceasta o distribuie cu ajutorul unui agent termic fluid.

 

Asta înseamnă că, în funcție de centrală, agentul termic fluid este reprezentat de către apă, aburi, aer cald sau antigel.  Totodată, o centrală termică este prevăzută cu una sau mai multe instalații de cazan unde are loc arderea unui anumit tip de combustibil. 

 

În această parte a procesului, putem observa o principală diferență între centralele termice: tipurile de combustibili utilizați pentru funcționare, un factor în funcție de care le deosebim și le alegem mai departe pentru a le achiziționa. În consecință, dispunem de 3 tipuri de combustibili care pot fi utilizați pentru o centrală termică. Astfel avem: 

 

Combustibili lichizi 


Din această categorie fac parte, combustibilii artificiali precum: benzina, petrolul lampant, motorina, gazul petrolier lichefiat, păcura, combustibilul lichid ușor s.a. Singurul combustibil lichid natural fiind considerat țițeiul. 


Combustibili solizi


Precum și în cazul combustibililor lichizi, aici avem combustibili solizi artificiali precum: deșeurile combustibile solide (rumeguș, talaș, coji de semințe, puzderii etc.), brichetele de cărbune s.a. Iar dintre combustibilii solizi naturali fac parte biomasa din plante arse ca atare (paie, lemn), cărbunii și șist-urile combustibile. 


Combustibili gazoși


În acest caz nu dispunem de numeroase tipuri de combustibili, însă combustibilii gazoși naturali sunt: gazul natural și gazele de sondă. Artificiali, avem gazul de furnal, gazul de cocserie, gazele de rafinărie și hidrogenul. 

 

Centrala termică clasică și în condensație

 

           

                          Clasică                                                          În condensație​

 

Deși ambele tipuri de centrale au același scop, principala diferență este reprezentată de către eficiența acestora. Pe când centralele clasice au un randament de 90-94%, cele în  condensare, ajung la un randament de 108%.  

De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece la  centrala clasică vaporii de apă din fum sunt la o temperatură mai mare de 100°C, iar căldura din vaporizare nu este utilizată. Astfe o mare parte din căldură este pierdută prin coș și manta, iar căldura latentă este nerecuperată. 

 

În ceea ce privește centrala cu condensare, procesul este diferit și implică un alt stil de funcționare a acesteia precum și un alt sistem de recuperare a căldurii. Astfel, vaporii de apă condensează în schimbătorul de căldură special proiectat pentru acest lucru, eliberând căldura latentă care, în acest caz este recuperată. Astfel, ca un rezultat final, avem doar 1% căldură pierdută prin coș și manta. Procentajul de căldură latentă nerecuperată, se reduce semnificativ. În cele din urmă, toți acești factori contribuie semnificativ la o mai bună funcționare și o eficiență mai ridicată a centralei. 

 

De ce ajunge centrala în condensație​ să funcționeze ca o centrală normală? 

 

Nu trebuie omis faptul că o dată ce o centrală în condensație​ ajunge la o temperatură de 55 °C,va funcționa precum o centrală normală care nu mai economisește foarte mult din căldura latentă. 


Acestea sunt diferențele principale între cele două tipuri de centrale. Ambele sunt eficiente și funcționează la capacitate maximă, însă un factor important pe termen lung îl constituie și prețul. În ceea ce privește investițiile pe termen lung, centrala în condensație, deși are un preț mai ridicat, rentează datorită economiei pe care o face prin sistemul său de funcționare. 

 

Ca o concluzie, putem afirma că o centrală termică în condensație ar fi o alegere mai optimă, analizând atât avantajele (reducerea cheltuielilor pe termen scurt și lung), cât și dezavantajele (prețul de achiziție mai ridicat). Tu te-ai decis ce tip de centrală vrei? 

NEWSLETTER
ADAUGA ADRESA DE EMAIL
Ultimele noutati
Cum se realizeaza și ce beneficii ne generează
Date firma
SERVI THERM SAT SRL

Bulevardul Cetatii,Nr. 25 B
Timisoara, Timis
TEL
+40.730.411.277
Email:
info@servitherm.ro
vanzari@servitherm.ro
Copyright © 2024 Servi Therm Sat, Timisoara. Toate drepturile rezervate